Jaarverslag 2019

Paragrafen

Paragraaf Verbonden Partijen

Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO

Rechtsvorm
Openbaar lichaam (Gemeenschappelijke regeling)

Deelnemers
Aangesloten zijn de gemeenten die op grond van de Wet gemeenschappelijke regelingen onder regio VI vallen.

Vestigingsplaats
Eindhoven

Visie op de verbonden partij
VRBZO optimaliseert haar rendement met de juiste samenwerkingsverbanden en schaalgrootte. Uitgangspunt is de schaalgrootte van de regio Zuidoost-Brabant. VRBZO werkt primair samen met GGD Brabant-Zuidoost, Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB) en de politie-eenheid Oost-Brabant. Stip op de horizon is een (deels) geïntegreerde organisatie van brandweer en gezondheid (GGD) en een sterke inbedding van de gemeentelijke processen rond rampenbestrijding en crisisbeheersing. VRBZO streeft hierbij naar shared services. Om de capaciteit en continuïteit van incidentbestrijding, crisisbeheersing en risicobeheersing te verstevigen, wordt de samenwerking met Veiligheidsregio’s Brabant-Noord (VRBN) en Midden- en West-Brabant (MWB) geïntensiveerd. Samenwerking met VRBN ligt voor hand; de regionale politie eenheid Oost-Brabant is territoriaal gelijk met de regio’s Zuidoost-Brabant en Brabant-Noord.

Gerealiseerd beleid van de verbonden partij
Eén meldkamer voor Oost-Brabant

De meldkamers van de ambulancezorg, de brandweer en het operationeel centrum van de politie verhuisden op 9 april 2019 naar het vernieuwde pand aan de Gruttostraat in Den Bosch. Op 16 mei was de officiële opening.

Verhuizing naar Den Bosch
Meldkamer Oost-Brabant is de 2de meldkamer die is aangesloten op de landelijke (technische) infrastructuur voor het meldkamernetwerk. Hiermee loopt Meldkamer Oost-Brabant voorop, de meldkamers in heel Nederland worden nu klaargemaakt voor de toekomst.

Rampenoefening Full Skill
Vliegtuig met 100 inzittenden neergestort
Op 13 april hielden we de rampenoefening Full Skill op en vlak bij Luchthaven Eindhoven. Deze oefening gaf een realistisch beeld van een vliegtuigcrash, waarbij doden en gewonden vielen. Het was een grote regionale rampenoefening waar zo’n 1000 mensen aan meededen, voor en achter de schermen.
Bij de veiligheid in onze regio zijn veel partijen betrokken. VRBZO heeft deze oefening zorgvuldig voorbereid, samen met partners als gemeente Eindhoven, Eindhoven Airport, Koninklijke Luchtmacht, Koninklijke Marechaussee, Bevolkingszorg, Regionale Ambulancevoorziening, GHOR, ziekenhuizen en de politie.

Tijdens de oefening konden alle partijen zo realistisch mogelijk oefenen. Niet alleen werd het Crisisbeheersplan Luchthaven Eindhoven getoetst, maar er kwamen tijdens de oefening dilemma’s aan bod die men ook tijdens een echte inzet kan tegenkomen. Door die dilemma’s werden de partners in veiligheid uitgedaagd om samen te werken.

Wat te doen bij een griepcrisis?
Ieder jaar ligt het gevaar van een griepepidemie op de loer. Tijdens de griepepidemie van 2017-2018 bleek dat grieppatiënten die niet thuis verzorgd konden worden, onnodig ziekenhuisbedden bezet hielden. Daardoor kwam de reguliere zorg in het gedrang.

Cohortverpleging
Grieppatiënten aan hun lot overlaten is uiteraard geen optie. Daarom hebben we na de griepepidemie bekeken hoe de zorgsector het probleem kan vermijden. We vonden de oplossing in cohortverpleging: er wordt een locatie ingericht waar tijdens de piek van een griepcrisis maximaal 20 à 23 grieppatiënten uit de regio terecht kunnen. Deze patiënten hebben geen ziekenhuiszorg nodig, maar ze kunnen door gebrek aan thuis- of mantelzorg ook niet thuis verzorgd worden. Door cohortverpleging wordt het probleem in de zorgsector een stuk kleiner.

LCMS-GZ
Dit jaar hebben de geneeskundige netwerkwerkpartners in Brabant hard gewerkt aan het project ‘Informatiemanagement in de acute zorgketen’. Initiatiefnemers en kartrekkers zijn de GHOR-regio’s Brabant Midden-West-Noord en Brabant-Zuidoost, samen met het Netwerk Acute Zorg Brabant (NAZB). Met als belangrijkste doel goede besluitvorming in de acute zorgketen tijdens crises te versnellen.
Op 6 juni was het zover, het informatiesysteem ‘LCMS-GZ’ ging live. Met dit systeem is het mogelijk om in de hele provincie, 24 uur per dag, een actueel en volledig geneeskundig situatiebeeld te creëren en te delen tijdens een ramp of crisis.
Eerste ervaringen
Samen met de partners die zijn aangesloten op LCMS-GZ is ondertussen ervaring opgedaan met het systeem. LCMS-GZ is al verschillende keren ingezet, zowel tijdens oefeningen als bij reële inzetten (zoals tijdens de marathon in Eindhoven). Hierbij functioneerde het systeem naar wens.

Voorbereidingen nieuw crisisplan
We werken aan het nieuwe Crisisplan 2020. In een crisisplan staat wie wat doet tijdens een ramp of crisis. Het doel van het nieuwe crisisplan is de crisisorganisatie zo inrichten, dat deze aansluit op de visie op Crisisbeheersing die in 2018 werd vastgesteld.
Testfase
Net voor de zomer spraken we met crisisfunctionarissen over de plannen. Vanaf november en doorlopend in 2020 vertalen we het theoretische model naar de praktijk. Dat geeft ons informatie en inzicht in de werking: komt die overeen met onze verwachting? Daarbij gaan niet over een nacht ijs; we testen in 4 testseries van ongeveer 4 dagen. Collega's van Veiligheidsregio Brabant-Noord helpen ons daarbij. Eind 2019 vond in Zuidoost-Brabant de 1ste testserie plaats. De 2de serie staat gepland voor begin 2020.
Verdere traject
Aan de hand van de testresultaten maken we samen met Veiligheidsregio Brabant-Noord de vervolgstappen concreet. Als de resultaten positief zijn, staat de 2de helft van 2020 in het teken van een nieuw vast te stellen crisisplan. Dan gaan we de nieuwe crisisorganisatie beschrijven en leveren we een implementatieplan op.

Storm 4 en 5 juni
Op dinsdag 4 juni werd in de loop van de dag code oranje afgekondigd. Brabant ging een heftige stormnacht tegemoet: in totaal kwamen er in 15 uur tijd maar liefst 696 meldingen binnen bij de meldkamer en werd gewerkt vanuit de procedure ‘Extreem weer'.
Extreem weer
De procedure ‘Extreem weer’ betekent onder andere dat er extra centralisten opkomen op de meldkamer Brandweer. De brandweerposten in de regio zorgen ervoor dat ze allemaal bezet zijn, zodat meldingen zo snel en goed mogelijk aangenomen en verwerkt kunnen worden. Meldingen met een hoge prioriteit krijgen natuurlijk voorrang.

Voorbereidingen Omgevingswet:
we hebben de risico’s in beeld

VRBZO wil de gemeenten zo goed mogelijk adviseren over veiligheid. Dit is belangrijk, omdat iedere gemeente de komende jaren werkt aan een Omgevingsvisie en vervolgens een Omgevingsplan. Om goed te kunnen adviseren, moeten we de risico’s voor iedere gemeente in onze regio kennen. Het gaat dan om de volgende risico’s:

  • spoor, snelweg, buisleidingen
  • bedrijven met gevaarlijke stoffen
  • bluswatervoorzieningen
  • gebouwen en gebieden
    met verminderd zelfredzame personen
  • windturbines
  • hoogspanningslijnen
  • luchtvaart
  • natuurbrandrisico’s

Risico’s letterlijk in beeld

Met een (digitale) kaart die geografische informatie laat zien (een zogenaamde ‘Geoviewer’) brengen we die risico’s in beeld. Gemeenten kunnen op die manier zien met welke risico’s ze rekening moeten houden. Bijvoorbeeld wanneer ze plannen maken voor een nieuwe woonwijk, er een bouw- of evenementenvergunning wordt aangevraagd of als er een bestemmingsplan gewijzigd moet worden. Daarbij adviseren wij hoe zo’n initiatief zo veilig mogelijk gerealiseerd kan worden.

Reanimaties door de brandweer
Sinds oktober 2018 is reanimeren een basistaak van de brandweer. Dit naast de al georganiseerde taken bij reanimatie teams brandweer of first responders. Als op de meldkamer blijkt dat het te lang gaat duren voordat er een ambulance ter plaatse is, worden nu basis brandweereenheden opgeroepen voor een reanimatie. Terugkijkend kunnen we zeggen dat deze extra taak zeker een succes is. Er zijn meerdere succesvolle inzetten geweest. In de periode oktober 2018 tot oktober 2019 waren er 217 meldingen waarbij de brandweer 96 keer heeft deelgenomen aan de reanimatie. 12 keer waren we als eerste hulpverleningsdienst ter plaatse. Bij de andere meldingen waren omstanders, burgerhulpverleners of de politie al gestart met reanimeren, maar heeft de brandweer wel ondersteund. Over het verdere vervolg van de medische behandeling hebben we om privacyredenen geen informatie.

Haal meer uit je leven: word brandweervrijwilliger!
Met deze slogan startte op maandag 28 oktober de 1ste regionale wervingscampagne voor brandweervrijwilligers. 6 weken lang is de vrijwillige brandweer via onder andere sociale media, weekbladen en reclameborden onder de aandacht gebracht, in geheel nieuwe stijl. Vrijwilligers Steffie Kuijken, Jarno Schepers en Pieter Hooijen waren het gezicht van de campagne, die erg succesvol was.

De campagne in een aantal cijfers:

  • Er hebben zich 69 nieuwe vrijwilligers aangemeld, waarvan 56 mannen en 13 vrouwen.
  • Meer dan 2500 unieke bezoekers hebben de nieuwe website jouwbrandweer.nl bezocht.
  • De portretfilm over brandweervrouw Steffie in de aankondiging op LinkedIn is ruim 7.000 keer bekeken.

Vervoer gevaarlijke stoffen per spoor?
Heb de risico’s door!

De kans op ongelukken op het spoor is erg klein. Maar als er iets gebeurt, kan dit een grote impact hebben. Het is belangrijk dat mensen die aan het spoor wonen, werken, studeren of langdurig verblijven, weten wat ze moeten doen als er een ongeluk gebeurt. Hiermee vergroten ze hun zelfredzaamheid.
Samen met een aantal spoorgemeenten in Zuidoost-Brabant is er een risicocommunicatiestrategie ontwikkeld. Van half mei tot half juni is de campagne ‘Vervoer gevaarlijke stoffen per spoor? Heb de risico’s door!’ uitgerold door de deelnemende gemeenten.
Campagne
Inwoners binnen 200 meter van het spoor ontvingen een informatiekaart, waarop we verwezen naar de website www.ophetjuistespoor.nl. Op deze site is ook een video-animatie te zien. Ook zetten we de socialemediakanalen van de deelnemende gemeenten in om mensen te informeren over de risico’s.

Brandveilig Leven
Ook dit jaar zijn er door VRBZO verschillende producten ontwikkeld en activiteiten georganiseerd om mensen bewuster te maken van de brandveiligheid van de eigen woonomgeving. Hieronder 2 voorbeelden:
Cursus Brandveilig Leven voor collega’s
Als je bij een veiligheidsregio werkt, gaan mensen ervan uit dat je vragen kunt beantwoorden over hoe je brandveilig kunt leven. Daarom heeft een aantal veiligheidsregio’s samen een landelijke cursus ontwikkeld. De cursus maakt collega’s van brandweer en veiligheidsregio wegwijs in de basiskennis van Brandveilig Leven.
VRBZO is hiervoor de landelijke pilotregio. Onze collega’s kregen de kans om de cursus mee te ontwikkelen. De training, die bestond uit theorie en praktijkopdrachten, is door zowel repressieve als niet-repressieve collega’s doorlopen.
Welzijnsorganisaties en (maatschappelijke) instellingen in actie voor Brandveilig Leven
De grootste zorg die Brandveilig Leven voor de toekomst heeft, is brandveiligheid in relatie tot kwetsbare thuiswonende mensen. Om deze doelgroep beter te kunnen bereiken, hebben de 3 Brabantse veiligheidsregio’s een programma ontwikkeld: Ambassadeur Brandveilig Leven.
Het programma is gericht op medewerkers van (maatschappelijke) instellingen en welzijnsorganisaties. Zij hebben invloed op kwetsbare thuiswonenden en kunnen ons als ambassadeurs helpen (brand)risico’s aan te pakken en weg te nemen.

Campagne
‘Blijf uit de rook’

Een brand is altijd spannend. Veel mensen gaan kijken als er ergens brand uitbreekt. De kans dat ze in de rook staan is groot. Met de campagne ‘Blijf uit de rook’ maken we inwoners van Zuidoost-Brabant bewust van de gevaren van rook. Want rook is altijd ongezond, schone rook bestaat niet.
Verspreiding
De campagne begon in oktober, in de Brabant Veilig Week. Om inwoners in Zuidoost-Brabant te bereiken, hebben we de socialemediakanalen van de brandweer, de website www.blijfuitderook.nl en advertenties in huis-aan-huisbladen ingezet. De 21 gemeenten in onze regio vroegen we om onze berichten op de sociale media te delen en via hun eigen kanalen aandacht te vragen voor de campagne.

Financieel belang in de verbonden partij
Bijdrage:
In 2019 is € 1.283.000 bijgedragen aan de VRBZO. Deze bijdrage is inclusief een afrekening over 2018 van € 22.480.
(bron: jaarrekening 2019 )

Financiële risico's:

In 2019 hebben zich geen tekorten voorgedaan waarop wij zijn aangesproken.

Eigen vermogen van de verbonden partij
Het eigen vermogen per 31 december 2019 bedraagt € 6,9 miljoen (31 december 2018 € 7,4 miljoen)
(Bron: voorlopige jaarrekening 2019 VRBZO)

Vreemd vermogen van de verbonden partij
Het vreemd vermogen per 31 december 2019 was € 39,5 miljoen (31 december 2018 € 42,8 miljoen).
(Bron: voorlopige jaarrekening 2019 VRBZO)

Financieel resultaat van de verbonden partij
Het resultaat over 2019 was € 0,6 miljoen (2018 € 0,8 miljoen)
(Bron: voorlopige jaarrekening 2019 VRBZO)

Deze pagina is gebouwd op 05/30/2020 09:37:39 met de export van 05/30/2020 09:36:39